All for Joomla All for Webmasters

Pastă de năut

Da, clasic, e fantastic!

Hummus i se spune în Orient, noi îi spunem pastă de năut. I-am putea spune chiar piure de băut, fiindcă așa ceva și este. Cel mai bun și cel mai bun e cel pe care îl pregătești tu acasă.

Lași la înmuiat peste noapte 1 kg de năut Furnicuța în multă apă rece. Sau, în funcție de programul tău de zi, îl poți lasă dimineața la înmuiat, să fie gata când te întorci de la muncă. Mulți se feresc de acest pas, fiindcă presupune planificare minimă. Dar cum toată lumea știe că în bucătărie mai jonglezi și cu așa ceva, nu se dă în lături Furnicuța!

Iei năutul înmuiat și îl pui la fiert – dacă folosești Furnicuța, fierbe-l timp de o oră. Răcești, păstrezi apa și începi să cojești boabele, să obții pastă fină în final. Va merge ușor, se vor fi disprins de bob până acum. Poți folosi un prosop aspru de bucătărie în care să frămânți năutul fiert până renunță la straie sau poți trece bobii grămăjoară cu grămăjoară printr-o sită tare – năutul devine o prima pastă, cojile rămân.

Aruncă cojile în recipientul cu compost, dacă ai așa ceva, și continuă pasta.

 

Boabele de năut, fierte și curățate, ajung acum în blender. Pe măsură ce le pisezi adaugă din apa de la fiert, în așa fel încât să obții o consistență mătăsoasă. În pastă poți adaugă susan preparat după aceeași metodă (mai puțin decorticarea, adică decojirea), usturoi, zeamă de lămâie, chimen, boia sau pastă de ardei copt și câte și mai câte.

După ce te înveți să faci minunăția asta, să vezi ce-i să explorezi și experimentezi fel de fel de combinații. Iar pasta de năut va sta cuminte în frigiderul tău, pregătită pentru cheful de salată sau masă nesofisticată. Furnicuța Știe. Face. Coace.