All for Joomla All for Webmasters

Refolosește resturile festinului de Sărbători!

După ce toate cadourile au fost deschise, toate artificiile aprinse și toți musafirii au plecat acasă, a mai rămas ceva: multă mâncare. Așa că începe valul II de preparare, mâncarea din resturi. Nimic nu se pierde, totul se transformă cu istețime și voie bună! Furnicuța. Știe. Face. Coace.

 

 

Începe cu mămăliga, abia așteaptă să devină tortilla.

Mămăliga rămasă trebuie curățată de coaja uscată și mărunțită cu furculița.

Adaugi o cantitate similară de făină și amesteci până când aluatul nu se mai lipește de degete.

Separi bucăți din el, le întinzi cu făcălețul până ajung de dimensiunea unei clătite și le prăjești în tigaie câte 2 minute pe fiecare parte.

Obții niște turtițe asemănătoare cu lipiile sau tortilla.

Dacă îți lipsește o masă fără carne, umple-le cu cremă de brânză și legume sau cu salată, roșii și pesto.

 

 

Din resturile de friptură poți prepara compoziție pentru tortilla din mămăligă.

Separă carnea de sos, taie-o în felii subțiri și păstrează-o pentru sendvisuri. Ce nu reușești să tai bine în felii mărunțește, amestecă cu roșii, ardei, măsline, condimente și pune-le câteva minute în tigaia încinsă.

Poți pune acest conținut în tortilla, alături de frunze verzi și poate rondele de ceapă.

Sau, dacă ai alt plan pentru tortilla din mămăligă, prăjește în tigaie înainte să pui conținutul de carne și legume, tot la foc mare, o mână două de orez fiert răcit – dacă îl ai rămas de Sărbători foarte bine.

 

 

Cozonac întărit? Niciun bai! Îl transformăm în bomboane!


Fărâmițează mărunt resturile rămase de cozonac, până devine un pesmet.

Topește unt într-o tigaie și îl lasă-l să se răcească. Aici poți interveni cu cacao, esență de migdale sau ce aromă te încântă.

O ceașcă cu apă și 5 linguri de zahăr se amestecă pe foc până zahărul devine lichid. Lași să se răcească și acest amestec, apoi le torni pe amândouă peste pesmetul de cozonac.

Frămânți până se omogenizează și pui la frigider, într-o pungă de plastic bine legată, 20-30 de minute. Aduci din nou la temperatura camerei și modelezi bomboane de cozonac. Sigur, le poți tăvăli prin cocos, cacao, merișoare sau fulgi decorativi.

 

 

Și-uite așa am pregătit o masă nouă din ceva de care nu credeați că vă mai apropiați. Ne întâlnim în 2018 cu veselie în bucătărie!

 

Furnicuța Știe. Face. Coace.