Orezul cu bob scurt sau mediu are o proporție de trei la doi ca raport între înălțime și grosime. E mai bondoc și mai aderent. Când este gătit, absoarbe și reține mai multă apă, cu ajutorul lui obținându-se texturile moi, ușor gelatinoase care mențin omogene preparate precum risotto și paella.
Înainte de preparare, este opțională spălarea orezului. Dacă îl clătești sub jet de apă până elimini amidonul și apa curge curată, bobul va fi mai bine definit și mai puțin lipicios. La fel de bine poți pune orezul direct la fiert dacă îți dorești o consistență mai păstoasă.
Regula de aur când fierbi orezul: două măsuri de apă la o măsură de orez. Cu prea multă apă, devine cleios, cu prea puțină-aspru.
Îl poți pregăti și similar pastelor! Aduci apa la punctul de fierbere într-o oală mare (cu puțină sare), adaugi orezul, îl lași 7-8 minute și îl strecori.
Ia în considerare că ai putea să îți crești considerabil consumul de orez!
Orezul este un aliment esențial pentru mai mult de jumătate din populația globului. Este principalul aliment în 17 țări din Asia și Pacific, 9 țări din America de Nord și de Sud și 8 din Africa. Orezul furnizează 20% din energia umană provenită din hrană, în timp de grâul contribuie la 19%, iar porumbul 5%, pentru comparație.