Orezul cu bob lung este înalt și zvelt, de aproximativ cinci ori mai lung decât gros. Acest tip de orez păstrează bobul ferm, devenind pufos și bine definit odată fiert. Ușor uscat, este recomandat ca garnitură, în pilaf sau pentru salate.
Gătit simplu, ne-îmbogățit în niciun fel, orezul cu bob lung conține 68% apă, 28% carbohidrați, 3% proteine și aproape deloc grăsimi. O porție de 100 de grame furnizează 130 de calorii și o cantitate neglijabilă de micronutrienti, sub 10% din doza zilnică recomandată. Aceeași porție are o contribuție moderată la aportul de vitamina B, fier și mangan.
Orezul este un aliment esențial pentru mai mult de jumătate din populația globului. Este principalul aliment în 17 țări din Asia și Pacific, 9 țări din America de Nord și de Sud și 8 din Africa. Orezul furnizează 20% din energia umană provenită din hrană, în timp de grâul contribuie la 19%, iar porumbul 5%, pentru comparație.