All for Joomla All for Webmasters

Gustărici Furnicuța pentru primele ore ale anului 2019

 

Două idei avem pentru tine. Două? Poate vei spune. Da, două. Aceste două idei pot lua forme diferite, care așezate organizat pe platouase se prezintă aspectuoase, gustoase și să-vu-roa-se. Să primești toate complimentele și să nu spui nimănui că nu au fost atât de solicitante precum par. Începem:

 

Primul truc: omletă – plăcintă – sărată.

Aici secretul e că puțină făină dă consistență “de petrecere” unui fel de mâncare altfel “domestic”. Procesul este cât se poate de simplu: bați bine ouă și le completezi cu lapte, smântână de gătit sau iaurt. Condimentezi (aici e rost bun de creativitate și încercări noi). Completezi cu ingredinte care dau culoarea pe care o simți anul acesta de sărbători: poți pune somon și capere; sau anchoa și roșii deshidratate; brânză de capră și frunze de spanac; chiar șuncă și ananas! – ai libertate infinită. Integrezi apoi 1 lingură cu vârf de făină și un vârf de cuțit de praf de copt sau de bicarbonat de sodiu la fiecare ou folosit.

Când aluatul e preparat, entuziasmul creativ e satisfăcut, iar cuptorul încălzit, torni aluatul într-o tavă acoperită cu hârtie de copt. Stă 15-20 de minute în cuptor, se răcește acoperit cun ștergar, iar apoi o tai cubulate. Înfigi scobitori pe care ai deja măsline, roșii cherry sau mici germeni comestibili de semințe, pentru culoare și efect.

 

Al doilea truc: fâșii de legume cu pastă de bobi.

Morcovi, dovlecei, cartofi, vânătă, păstârnac, țelină, toate pot fi feliate (pe lung!) cu curățătorul de legume nelipsit din orice bucătărie. Le rumenesti puțin pe fiecare într-un wok sau într-o tigaie mare, să se înmoaie. Separat, fierbi bobi așa cum fierbi pilaf – cât să rămână lipicios, iar boabele să formeze o textură compusă. Poți folosi orez, năut, linte, fasole, hrișcă. După preferințele fiecărui tip de bobi, le înmoi înainte și le pui la fiert în cantitatea de apă corespunzătoare. O suna complicat, așa că uite un reper: bobii absorb apă cam de două ori cât volumul lor.

Rulezi feliile de legume și le prinzi cu scobitoare. Umpli apoi cu pastă de bobi și presezi cu lingurița pe ambele părți. Încearcă să formezi bucățele pe care să le poți pune odată în gură.

 

Imaginează-ți cum arată frumusețile astea diverse pe un platou, pe masă. Apoi fă-ți rost de cele necesare și pregătește-le! Încă un sfat: poate vei vrea să faci cu câteva în plus, dispar ca ultimele secunde ale anului 2018! La mulți ani!