All for Joomla All for Webmasters

Rețetă pentru fasole bătută

Hărnicia nu a omorât până acum pe nimeni. Uite o mâncare de post, care îți dă totuși suficientă energie pentru curățenia de primăvară!

 

Fierbi fasolea cum se știe, după ce ai lăsat-o la înmuiat peste noapte și i-ai schimbat apa cel puțin odată.

 

Cel mai bine procedezi așa: o lași în apă cu 2-3 ore înainte de culcare.

Înainte să închei ziua, îi schimbi odată apa.

Dimineața, când te trezești, mai schimbi odată apa și mai lași până îți bei cafeaua și îți termini rutina matinală.

Schimbi iar apa și pui fasolea la fiert.

Dacă procedezi așa, în cam 2 ore e tocmai bună – ai grijă să completezi cu apă dacă scade prea mult nivelul.

 

 

 

 

 

Odată fiartă, scurge fasolea și las-o să ajungă la temperatura camerei. Amintește-ți să păstrezi o ceașcă din apa în care a fiert, îți va fi de folos mai târziu. Acum e momentul să pisezi fasolea.

Furnicuța îți recomandă să te ferești de blender, fiindcă obții o textură prea omogenizată cu ajutorul lui. Folosește în schimb fie zdrobitorul de cartofi (cel pe care îl folosești pentru piure), dacă este de metal, sau, cel mai bine, dacă ai așa ceva în gospodărie, folosește o mașină de tocat carne.

Fasolea bătută e mai savuroasă când are mici granule de dimensiuni diferite în compoziție.

Pont: pe măsură ce pisezi adaugi sare, câte puțin din apa păstrată de la fiert și completeazi cu puțin ulei pe măsură ce amesteci cu o lingură de lemn.

 

Separat, pregătește sosul de ceapă cu care ornezi și aromatizezi maglavaisul. Tai ceapa julienne – adică o tai întâi în două pe lățime, apoi tai feliuțe subțiri din fiecare jumătate, în așa fel încât să ai multe semi-luni mici. Pont: dacă păstrezi cotorul cu mustăți al cepii, vei tăia mult mai ușor feliuțele, fiindcă va ține foile de ceapă împreună; îl arunci la final, când ajungi la el.

Bun, acum pui ceapa pe foc, într-o tigaie cu ulei. O lași să se caramelizeze, amestecând din când în când. Când devine transparentă, adaugi sare și mai lași puțin. Dacă arzi o mică parte din ea pe foc, nu e bai, dă o aromă și mai plăcută. Ai doar grijă să oprești focul la momentul potrivit; un iz de ceapă arsă e savuros, însă dacă ajunge prea multă din ea înnegrită va trebui să o iei de la capăt. Adaugă bulion dens de roșii, amestecă bine și lasă puțin în tigaia încă încinsă, cu focul oprit. Dacă ai bulion mai lichid, îl adaugi mai devreme, înainte să oprești focul și amesteci până mai elimină din apă. Pont: mereu când folosești roșii, pastă de roșii sau bulion faci bine să adaugi un vârf de zahăr – ia aciditatea fructelor.

 

Lași totul să se răcească ușor, întinzi fasolea într-un vas-preferabil transparent, pentru efectul estetic, acoperi cu sosul de ceapă și pui puțin la frigider. Cu pâine prăjită, mâncarea asta e minune: simplă, delicioasă și sățioasă, exact ce ai nevoie în Postul Paștelui, când îți trebuie energie să termini împrospătarea casei pentru sezonul cald. Poftă bună și spor la treabă, furnicuțelor!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Furnicuța Știe. Face. Coace.